Bármilyet építhetünk, hisz mindenképp gyarapodásunkra lesz, de mi konkrétan egy típust helyezünk előtérbe, a téglából rakott szabadtéri nyeregkemencét. Azért erre a típusra esett a választás, mivel a Magas-Bakonyban ez volt a legelterjedtebb. A kültéri, pedig azért célszerű, mert nem kell az egész házat megbolygatni és nyáron sem kell felfűteni a házat kenyérsütéskor. A tapasztalatunk, hogy a kültérieket lehet télen is használni, hisz a belső hőmérséklet 270 – 400 OC között van, így a szabadban mérhető +30 v. -15 OC nem befolyásolja jelentősen a sütést.

A kemence felépítése egyszerű, kevés anyagból, olcsón is megoldható. A közhiedelemmel ellentétben nem szabad samottot használni, mert az túl gyorsan adja le a hőt, és a kenyér megég. Csak a belső kemenceszájnál használjuk, mivel ott éri leghevesebben a láng, és a sima tégla széthullik a hatalmas hőmérsékleti különbségek miatt. A legjobb a múlt század eleji nagyméretű bontott tégla, de használhatunk kisméretű téglát is. A devecseri és a mátraberecskei alkalmas, a morzsás szövetű téglákat kerüljük. Egy gyors teszttel megállapítható, hogy alkalmas-e a tégla. Amennyiben összeütögetve jól cseng, alkalmas, ha tompán puffog, akkor kétséges. Kötőanyagnak sarat használunk, amibe pelyvát – bár manapság nagyon nehéz beszerezni -, szalmatöreket adunk – esetleg egy kis forgáccsal kiegészítve -. A legtöbb helyen a kert végében ásott sárgaföldes talaj, vályogtalaj jó, de minden településen volt kályhatapasztó agyagfejtő, ami többnyire alkalmas a kemenceépítésre. Ezt egy-két egyszerű teszttel ellenőrizhetjük: készítünk egy kb.5 cmoldalú négyzetet és hagyjuk megszáradni. Ha megreped, akkor kövér, adjunk hozzá egy kis homokot, ha ujjal kaparva porlik, akkor sovány a sár, adni kell hozzá agyagot – mi keramikus agyagot használunk kövérítésre –amennyiben szép, egyenletes felületű, kemény, nem porlik, akkor megtaláltuk a megfelelőt! Fontos még a kötőanyag tapadása.

Az agyag taposása

Az agyag taposása

 

Ez akkor jó, ha egy maroknyi tejfölnél sűrűbb sarat ráteszünk egy téglára egy másikat bele-nyomunk, majd 15 perc múlva a felsőt felemelve az alsó nem esik le. Méreteit tekintve egy 5 kenyeres változatnál, melyben a sütőtér mérete 90*120 cm a sarat egy műanyag fólián könnyen meg tudjuk keverni. A földet szárazon összekeverjük a pelyvával vagy forgáccsal, az esetlegesen szükséges kövérítő agyagot vízben elkeverve tudjuk hozzáadni. Az anyag keverése legegyszerűbb módon taposással történik, úgy hogy közben a fólia sarkait megemelve átforgatjuk a sarat. Az ajtót barkácsoló kedvűek maguk is elkészíthetik, de legszebb, ha kováccsal, ügyes kezű lakatossal készíttetjük el, de be lehet bontottat is szerezni. Ügyeljünk arra, hogy melegen is könnyen nyitható legyen a zárszerkezet!

Első lépés – a hely meghatározása után – az alapozás és a lábazati rész elkészítése.

A lábazat építése

A lábazat építése

 

Ez készülhet téglából, kőből, kevésbé autentikus esetben betonból is. Itt használhatunk kötőanyagnak habarcsot is és talajnedvesség ellen szigetelhetjük is. Miután a lábazati rész elérte a kellő szilárdságot, folytathatjuk. A lábazaton belüli részt feltöltjük. Erre bármilyen föld, sittes föld megfelel, lényeg, hogy jó keményre döngöljük.

Felrakunk két sor téglát, immár sarat használva kötőanyagként. Rövid szikkadás után a tűztér alatti részt feltöltjük kb. 12-15 cmvastagságban törött üveggel. Ez általában törött befőttesüveget jelent, de mindenféle üvegeket használhatunk. Az üveg fog hőtároló tömegként funkcionálni, így a kenyerünk alulról is szépen megsül. Az üveget2 cmhomokkal, majd2 cmagyaggal lefedjük. Következik a tűztér alja. Egy sor téglát rakunk le sós agyaggal, kötésben az egész kemence felületére, majd sós agyaggal fugázzuk.

A tűztér alja, a leendő sütőfelület

A tűztér alja, a leendő sütőfelület

 

A só a kemence kiégetésekor üveg keménységűvé teszi az agyagot, így tartós lesz a kemencénk alja. Ez igényli a legnagyobb figyelmet. Teljesen vízszintesnek kell lennie, mert különben a tepsiből kifolyik az étel, a kenyér eldeformálódik és nem sül meg rendesen.

Ezután elkezdjük a kéményt, az első és a hátsó homlokfalat, és egy sort az oldalfalból ügyelve a téglakötésekre.

A kémény, az elő és a hátsó fal felrakása

A kémény, az elő és a hátsó fal felrakása

 

A hátfallal nincs gond, az izgalmas dolgok az ajtó és a tűztér nyílása körül lesznek. Most helyezzük be az ajtó keretét, az áthidaló „L” acélokat és a tűztér és a kémény közé a samottokat. Még szebb, ha az áthidalást boltövvel oldjuk meg. Következő a dongaboltozat „zsaluzata”. Erre a tapasztalatok alapján a legegyszerűbb módszer, ha nedves homokból – mintha homokvárat építenénk –készítünk egy fekvő félhengert, amit sablonnal – pl.: OSB lemezből – formára igazítunk.

A dongaboltozatot tartó homok félhenger

A dongaboltozatot tartó homok félhenger

 

Jöhet a boltozat. Itt is ügyeljünk a téglakötésre, és arra, hogy a téglák mindig sugárirányban álljanak. A külső hézagokba cserépdarabokat, tégla-törmeléket rakunk.

Kész a boltozat, emelkedik a kémény

Kész a boltozat, emelkedik a kémény

 

Miután ez kész, a kéménnyel folytatjuk. A kéményt a boltozat tetejének magasságában elkezdjük egy kicsit szűkíteni. Fokozatosan kb. 10-10 centit jobb és bal oldalon. A kéménynek min. 60 cm-rel kell a boltozat fölé nyúlnia.

A füstölő ajtaja és a kémény beszűkítése

A füstölő ajtaja és a kémény beszűkítése

 

A boltozat elkészülte után, kb. 1 nappal kitermeljük a homokmagot, ásóval, lapáttal, illetve belemászva, óvatosan, nehogy megsértsük a boltozatot. Miután megtisztítottuk a belső felületét, nedves ronggyal elsimítjuk, a hiányzó fugákat agyaggal betömjük. Már csak hagyni kell száradni.

A homok kitermelése

A homok kitermelése

 

Két hét lassú száradás után egy hét minden napján maroknyi aprófával betüzelünk, majd egy nagy tűz másfél- két kosár fával és kész is van. Kívülről többféle felületképzést alkalmazhatunk. Tapaszthatjuk sárral, ez érzékeny az időjárásra, évente kétszer kell meszelni, hogy szép legyen, de akár vakolhatjuk is hagyományos meszes vakolattal, ekkor rabicolást kell alkalmazni. Fehérre meszelve a legszebb.

A vakolat időt állóbb, de elgondolkodhatunk egy védőtető alkalmazásán is, ekkor arra kell ügyelni, hogy a kémény a tető fölé érjen, de legalábbis a füst szabadon áramolhasson.

A tetőszerkezet készítése

A tetőszerkezet készítése