tajkep1.JPGÜdvözlünk az oktatóközpont kapujában! Amennyiben a biokertre vagy kíváncsi, jer velem: elhaladunk a házak mellett, a kemence és a katlantűzhely mellett, cipőnk alatt csikorog a fehér murva. Amint elérünk az idő-ette kerti fapadokhoz, álljunk meg, nézzünk körül! Szemünk előtt kinyílik a határ. Előttünk üdezöld pázsit borítja a pihenőkertet, melynek végén a fűzfakerítés fölött épp csak kilátszik a fóliasátor a fólia mellett terül el a gyógynövény- és fűszereskert, csücskében pedig a komposztáló díszeleg.

tajkep2.JPGA hét hektáros kert többi részéhez lejjebb kell haladnunk: léptünk halk a sok bakonyi eső által táplált kövér füvön. Elérünk a kertkapuig, könyökünket rajta támasztva nézünk körbe, mint a gazda egy nyári délutánon: jobbra látjuk a ribizlibokrok tömött sorait, balra a szedrest . A szedres mögött van a bemutató konyhakert, az ott élő fűszer- és gyógynövények közül csak a levendulás szürke lombja látszik ide. Mindezt a legelőnk négy hektárja keretezi, a jószágok akoljának épp csak a teteje látszik. A domboldalunk felső részén a három hektáros, tájjellegű gyümölcsös van, a fák közül kikandikál a nádfedeles paticsház és csillog a kerti tó víztükre.

tajkep3.JPGMindezek mögött, a völgy alján a Gerence-patak csörgedezik, vizét a szegélyező fűz- és égerfák kísérik. Föléje magaslik a szemközti erdős-mezős hegyoldal, ami a régi Rainprecht-kúria (Antalháza) területe, ma ménes legelészik rajta. A domboldaltól jobbra pedig a védett Kerteskői-szurdok üde erdeje látszik, amiben gyakran megül a pára eső után.
A tág látóhatár: “lefelé” a falu szántóinak, kertjeinek mozaikja, “felfelé” pedig a Nagy-Som-hegy magaslik (kígyóba bújtatott elefánt alakjával), helyenként kopaszodó sziklás erdejével.
Gyönyörű ez a vidék.

Pihenőkert

Bár a kert lejtős, a sátrak számára lépcsőzetesen alakítottuk ki (7 sátor kényelmesen elfér). A tűzrakó-helyet 30 gyerek körbe tudja ülni, hangulatos szalonnasütést lehet rendezni meleg nyárestén.

Fóliasátor

Télen a cserepes évelőket tartjuk benne, márciusban pedig olyan zöldségeket vetünk, amelyek meleget vagy hosszabb tenyészidőt kívánnak (pl. paradicsom, paprika, káposzták). Vetés előtt friss lótrágyát hordunk az ágyásokba, ami alulról melegíti a magvetést. Innen a palánták a bemutató konyhakertbe kerülnek. Nyáron a hőséget a fóliában csak a bazsalikom viseli el, melyet vagy szárítunk, vagy pesto-t készítünk belőle.

Gyógynövény- és fűszereskert

gynkert.JPGA szűkebb értelemben vett fűszereskertben 25 évelő növény él, melyhez hozzájárul az évről-évre változó egyéves fűszerek kínálata és a kertben itt-ott fellelhető egyéb fajok. A fajkészlet állandó fejlesztés alatt van, tervezünk egy festőnövény-gyűjteményt is. A gyógynövényekből és fűszerekből minden évben gyűjtünk és szárítunk házi használatra, de a környékben néhány vadon élő fontos faj virágát ill. termését is gyűjtjük (pl. galagonya, csipkebogyó, kökény).
(Fűszereskert: citromfű, fehér üröm, izsóp, kakukkfű, kasvirág, körömvirág, lestyán, levendula, lándzsás útifű, macskagyökér, menta, metélőhagyma, muskotályzsálya, orbáncfű, orvosi mályva, palástfű, pemetefű, rebarbara, rozmaring, ruta, szalmagyopár, tárkony, torma, szurokfű, zsálya. A kert más részein: ánizsizsóp, boróka, cickafark, csipkebogyó, ezerjófű, fekete bodza, gyermekláncfű, hegyi csombord, nyírfa)

Komposztáló

komposzt.orsi

A komposztáló a mi konyhakertünk talajerejének kulcsa. Gyűlik bele kerti nyesedék (a tavaszi metszés utáni vesszők kivételével, mert azokat elégetjük a fertőzésveszély végett), lomb, gyomlálás utáni kupacok ill. a konyhákból kikerülő szerves hulladék; nagyjából fele-fele arányban. Ez igen kedvező arány – egy kevés előző évi komposztföld hozzákeverésével pár hónap alatt beérik. A kész földet ősszel szoktuk kiemelni és a konyhakertbe kerül kiszórásra (szitálás után).

Ribizli- és szederültetvény

100 bokor termő ribizlink van, fekete, fehér és piros vegyesen. Évente kb. 200 kg-t terem, amelyet szörpnek és lekvárnak dolgozunk fel házi használatra (vagy fagyasztjuk), de „szedd magad” akciót is tartunk. Tüskétlen szederből csak 3 sor van, támrendszeren, de sajnos évek óta egy gombabetegségben szenved, ezért fajtacsere várható a közeljövőben.

Bemutató konyhakert

konyhakert1.JPGA bemutató konyhakert abból a célból létesült, hogy a városban növekvő gyermekek ne csak a boltban található terméket ismerjék, hanem a termését hozó egész növényt is lássák. Fontos tanítási helyszín, az információs táblák segítségével a pedagógus önállóan is foglalkozhat a tanulókkal, de az “Élet a fazék előtt” c. erdei iskolai programunk terepe is. 2009-ben 50 faj ill. fajta beültetését tervezzük, minden zöldség és egynyári fűszer képviselteti magát, ami a Bakonyban megél. A kertterv persze minden évben más és más, a vetésforgó betartása végett; a sorok egymásutániságát pedig a növénytársítás szabályai határozzák meg. A földfelszínt faforgáccsal mulcsozzuk a nedvességtartalom megőrzése és a gyomok féken tartása végett.
Mindezek a módszerek hasznosnak bizonyultak, mert eddig egyik évben sem volt szükség növényvédelmi kezelésre. A kertből kikerülő egészséges és friss zöldségeket pedig azok kapják, akik tevékenyen részt vesznek a kert ápolásában.

Jószágok

birkak1.JPGRacka, cigája és merinó juhaink vannak, a törzskönyvezett állatokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól kaptuk. Jószágainknak aranyéletük van, mert csakis bemutató céllal tartjuk őket: a gyerekek honos háziállat-fajtákat láthatnak, évenként egyszer tavasszal pedig végignézhetik a birkanyírást. A juhoknak 4 hektár legelő áll rendelkezésre (melyet évente egyszer géppel lekaszáltatunk), télen kiegészítő takarmányként tritikálét kapnak.

Tájjellegű gyümölcsös

gyumolcsos2.JPGFiatal, még nem termő gyümölcsösünk alapjait még Breuer László vetette meg. Olyan fajokat válogattak be, amelyek bírják a hűvös, csapadékos bakonyi klímát (egyes almatermésűek, héjasok, csonthéjasok). 2008-as év végi felmérésünk alapján 156 fa van az ültetvényben (tételesen ld. alább), melyet folyamatosan fejlesztünk. Célunk a bakonyi tájfajták (főleg alma- és körtefajták) génmegőrzése, ehhez a szaporítóanyagot a környező felhagyott tanyákról gyűjtjük.
A gyepszintet fajgazdag, honos fajokból álló hegyi kaszálórét alkotja, melyet évente minimum egyszer kaszáltatunk (géppel). Egyes gyógynövényeket is innen gyűjtünk.
Az ültetvény évente egyszer kap növényvédelmi kezelést téli lemosó permetezés formájában (Tiosol vagy Vegesol RS – biogazdálkodásban engedélyezett szerek), metszés után. Elsősorban a fák ellenálló-képességét igyekszünk növelni a tövük körül kialakított tányérokkal, (juh) szerves trágyával, védő növények ültetésével (fokhagyma, körömvirág). A törzsekre hernyófogó öveket helyezünk ki. Nagyobb mennyiségű gyümölcsöt egyenlőre csak a meggy, a naspolya és néhány alma terem, ami frissen helyi fogyasztásra kerül.
(33 db szilva, 31 db alma, 25 db dió, 21 db körte, 13 db cseresznye, 11 db meggy, 6 db birs, 6 db kajszi, 2-2 db naspolya, hárs, kőris és eperfa, 1 db madárberkenye. 35 bokor húsos som, 3 db bodza, és sok mogyoróbokor)

Galéria