Oktatóközpontunk története 1978-ra nyúlik vissza, amikor a Göncöl Egyesület csillagászai megvásárolták házaink elődjét és a hozzá tartozó faluszéli telket azzal a céllal, hogy itt csillagász programokat és nyári táborokat tartsanak. A rossz állapotú parasztház felújításához és fejlesztéséhez rögtön hozzákezdtek, ők építették a mai oktatóközpont Panoráma házát. A munkák az anyagi lehetőségek miatt lassan haladtak, az egyesület önkéntesei mindig abból építkeztek, amit sikerült adományként kapniuk. Az építésre a következő munkabeosztás volt jellemző: nappal betonoztak, éjjel csillagász programokat tartottak és hajnalban és szürkületben aludtak. Az eredeti parasztház felújításához és bővítéséhez soha sem volt elég anyagi erőforrás és nagyon leromlott állapota miatt le kellett bontani.

A Pangea Egyesület 1991-ben történt megalakulása után átvette a közben Göncöl Alapítvánnyá alakult társtulajdonostól az oktatóközpont kezelését és fenntartását. Sikeres pályázatainknak és önkénteseink áldozatos munkájának köszönhetően nekikezdhettünk a Panoráma ház felújításának és a Tornácos ház megépítéséhez. Adományokat gyűjtöttünk, téglajegyeket bocsátottunk ki és oktatóközpont építő táborokat szerveztünk, ahol gyakran éjszakába nyúlóan csákányoztunk, betonoztunk. A kertben közben kialakult az erdei iskolai programok tartásához és nyári táborozáshoz szükséges infrastruktúra, megépült a kerti tűzhely, a kenyérsütő kemence és a fedett szín is.

A Tornácos házat és ezzel a komplett környezeti nevelési oktatóközpontot 2004-ben adtuk át a nagyközönségnek. Nekikezdtünk egy 7 ha-os gazdaság kiépítésének, ahol a hagyományos, vegyszermentes gazdálkodás előnyeit, értékei mutatjuk be az érdeklődőknek. Itt bemutató gyógy- és fűszernövény kerttel, veteményeskerttel, hagyományos fajtákból álló, kaszált aljú, extenzív gyümölcsössel, a legelőn pedig 25 racka birkával találkozhatunk. Szellemi vezetőnk és alapítónk Breuer László (Sumi) Pro Natura díjas, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjének Polgári Tagozatával kitüntetett természetvédő és geológus 2006-ban bekövetkezett halálakor Oktatóközpontunk felvette nevét, hogy ezzel is kifejezzünk, továbbvisszük szellemiségét és munkáját folytatjuk.
2011-ben egy Keop pályázatnak köszönhetően átadtuk a kibővített műhelyt, az akadálymentesítés részeként az udvari rámparendszert és a Panoráma ház új vizesblokkját és 2 személyes hálóhelyét, így Oktatóközpontunk elérhetővé vált a fogyatékkal élők számára is. Ezen projekt keretébe nagymértékű eszközfejlesztésre is sor került, így akkreditált erdei iskolai programjaink színvonala és eszköztára tovább emelkedett.
Egyesületünk szervezi a nomád, természetismereti Süni-, Sündörgő- és a Pénzesgyőri Természetbúvár táborokat, valamint az aktív természetvédelmi Gálya táborokat.

Táborainkról bővebben itt olvashat.
Egyesületünk céljairól, projektjeinkről, egyéb programjairól bővebben itt olvashat.