Oktatóközpontunk fő épülete, építészetileg egy hagyományos bakonyi tehetős paraszti házat formál, a mai kor igényeinek megfelelő átalakításokkal, a díszítések és a formakincs a falu legöregebb házáról, a ma Sörényes udvarházként funkcionáló egykori csárdaépületről és a Kőris utcában álló ma is lakott épületről származik. A masszív oszlopokon nyugvó gádor véd a becsapó esőtől, a tetőtér ökörszem ablakai pedig kellő fényt bocsátanak a szállástérbe.

A földszinten kapott helyet a régi használati tárgyakkal és szerszámokkal díszített ebédlő, mely előadások és foglalkozások tartására is alkalmas. Itt kapott helyet az erdei iskolai programokhoz szükséges eszközök tárolására szolgáló szekrény, valamint a hazánk ásványait, kőzeteit és ősmaradványait bemutató több mint 3000 darabos geológiai gyűjteményünk is. A tálalón 40-50 ember számára szükséges étkészlet és evőeszköz található.

A melegítőkonyha felszerelése edényekből és konyhai kisgépekből, egy ipari tűzhelyből, két három fázisú mosogatóból (főző edényeknek és tányéroknak-evőeszközöknek) két hűtőszekrényből (külön a tejtermék és külön a felvágottak számára) egy mélyhűtőből (főtt ételt tárolni tilos), egy központi előkészítő asztalból és egy az alapanyagok, szárazanyagok tárolására szolgáló kamrából áll. Konyhánk használatakor kérjük, tartsák be az ÁNTSZ előírásait és vegyék figyelembe, hogy kulcsoházként csak a legszükségesebb alapanyagokkal, fűszerekkel rendelkezünk, így a szervezéskor gondoljanak erre is (pl. olaj, kávé, fűszerek stb.)

A földszinti vizesblokkok (fiú-lány) frissen felújítottak, két-két zuhanyfülkével és egy-egy WC-vel rendelkeznek. Mivel természetvédelmi oktatóközpont vagyunk, kérjük a felesleges vízhasználat és szennyvíztermelés elkerülése érdekében, ha tehetik, használják a kerti komposzt toaletteket.

Az emeleten találhatók a közösségi szálláshelyek, jelenleg ebben az épületben összesen 37 főt tudunk elszállásolni, egy 23+4 fős, egy 8 fős és egy 2 fős szoba található itt.

A szállás jellege matracszállás (ez azt jelenti, hogy az ágyaknak nincs lába), az ágybetétek között a hátizsákok, ruhák tárolására szolgáló szekrényekkel. Amennyiben tehetik, hozzanak saját hálózsákot, az ágyak el vannak látva kispárnával és takaróval, illetve térítés ellenében ágyneműt is tudunk biztosítani.