A Vámos tanyán található gyümölcsös mutatja talán a legszomorúbb képet, pedig egykor itt is legalább 180 gyümölcsfa volt. Mára a kezelés évtizedes hiányában a terület szinte teljesen beerdősödött, sok helyen a zárt lombkorona alatt találkozhatunk mintegy második lombkoronaszintként az öreg, de még élő almafákkal. Csak az alkalmi alma tolvajok tisztítják ki a még bővebben termő fák környékét, hogy a termést könnyebb legyen begyűjteni. Itt a fák újult erővel növekednek és bő termést adnak, a gyümölcsös ezen részének rehabilitációja tehát nem reménytelen.

 

A Vámos tanya gyümölcsösének összetétele

A Vámos tanya gyümölcsösének összetétele

 

Érdemes megfigyelni a diófáknak a gyümölcsös részeit elválasztó szerepét, valamint az egykori utak helyét, amelyeket a szilvafa sorok egyértelműen jelölnek. Sajnos a még élő 27 almafából csak 10 hoz termést, ezek közül érdemes kiemelni a Kasseli nagy renet fajtát. Jelentősége, hogy fája igen edzett, ellenálló, termései a szelet jól állják, hidegre nem érzékeny, így kiválóan alkalmas a bakonyi termesztésre. Termése közép nagy, kissé laposabb gömb alakú1.

Az 1951-es légi felvételen a gyümölcsös jól láthatóan két részre oszlik, a nyugatabbi részen jól kivehetők a fiatal facsemeték, míg a tanyához közel eső rész teljesen zárt erdő képét mutatja. Ide valószínűleg csak később telepítettek gyümölcsfákat. A két részt diófa sorokkal választották el, míg a tanyára egykor bevezető utak mellé a már említett szilvákat telepítettek. A tanyához tartozik egy 45 fából álló, viszonylag fiatal dióültetvény is, amelyet az 1970-es években telepíthettek, de ezt is benőtte az erdő. Örömmel tapasztaltam a legutóbbi bejárás alkalmával, hogy ezt a területet kitisztították a bozóttól.

1.: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/vadalma.html